Czyszczenie markiz

Nastało lato, a wraz z nim rozpoczął się sezon grillowy. Spotkanie ze znajomymi i czytanie książek na własnym tarasie, to jeden z najmilszych etapów podejmowanego relaksu. Dlatego też, konieczne jest zadbanie o higienę I estetykę tego miejsca.

Konserwacja markiz ma realny wpływ na wygląd I na dłuższą jej funkcjonalność. Dbanie o nią, również poza sezonem, wpływa na żywotność I wiele lat sprawnego używania. Pamiętajmy, iż zarówno wiatr, opady deszczu, promienie słoneczne, jak I gromadzące się opady liści lub brudu, mogą ją trwale uszkodzić.
 

Jak czyścić markizę?

Ze względu na położenie markizy – ważne jest zachowanie szczególnej ostrożności. O ile czyszczenie jej nie wymaga skomplikowanych I złożonych czynności, o tyle warto wykonać to starannie I dokładnie. Oto kilka złotych rad, które sprawdzą się podczas wykonywania tej czynności:

  • liście, zanieczyszczenia, gałęzie najlepiej usunąć od razu, w pierwszej kolejności;
  • pył i piasek najlepiej zamieść dużą szczotką lub nienamoczonym mopem;
  • warto, po usunięciu widocznych przedmiotów, umyć markizę ciepłą wodą. Wystarczy do tego duża gąbka I delikatny detergent chemiczny.
  • w przypadku dużych zabrudzeń przydać się może mocniejszy detergent lub płyn do mycia naczyń. Nie zaleca się na tym etapie szorowania markizy twardą gąbką czy szczotką ze sztywnym włosiem.
  • każdy użyty detergent należy starannie zmyć – najpierw ciepłą, a potem letnią wodą. Pozostawiamy detergent, narażony na promienie słoneczne, może uszkodzić powłokę materiału
  • nie należy zwijać markizy, aż do momentu jej wyschnięcia. Zwinięcie mokrego materiału może doprowadzić do jego zgnicia. Nie zaleca się używania suszarek lub innych środków przyśpieszających suszenie.

 
W przypadku częstego mycia wiele użytkowników używa tzw. myjki ciśnieniowej. Jest to niewątpliwe ułatwienie całego procesu. Pamiętajmy jednak, by również do myjki ciśnieniowej, nie dodawać środków silnie chemicznych I żrących.
 
Zaleca się zwijanie markiz po okresie letnim, następnie mycie jej, suszenie I odstawienie w miejsce, gdzie przeczeka do następnego sezonu.